En raritet släpps…

DSC_0080En ny årgång av Bollinger R.D. släpps, året är 2004.

Det är inte ”once in a lifetime” men heller inte varje dag som Bollinger släpper en R.D. (Recently Disgorged) men nu händer det igen och jag kan lova er som lyckas få tag i en flaska, att ni inte kommer bli besvikna.

Senaste årgången 2002 kom för fyra år sedan och sålde slut direkt. Jag är inte förvånad då detta vin är long lasting. Provade 2002 nyligen och insåg att den fortfarande är ung. Jag hade även möjlighet vid samma tillfälle att prova 1996 (det superhyllade vinåret då inget gick fel). Det vinet börjar komma till sin rätt nu!

IMG_8671IMG_8666

Det finns många som påstår att de flaskor som nyligen är degorgerade bör drickas omedelbart. Jag är av en annan uppfattning. Visst fräschör får stå tillbaka med åldern men det djup och den kraft man får med lite väntan är oslagbar. Min tes är köp minst två och drick en nu och lagra sedan den andra, länge.

Tanken med R.D. är inte ny. Tvärtom har de flesta husen alltid lagt några vinårgångar åt sidan för att vid rätt tillfälle degorgera och njuta av dem med familj och vänner. Men Lily tog steget vidare genom att låta hela världen få ta del av upplevelsen.

Madame Bollinger anniv celebration wile usa 1952

R.D. och Vieilles Vignes har vi Madame Lily Bollinger att tacka för. När hon tog över driften 1941 var ett av hennes önskemål att visa att åldern kan ta ut sin rätt i ett positivt perspektiv. Hon var varken rädd för korkdefekter eller eventuella problemen som faten kunde ställa till med. Att låta vinet utvecklas på ekfat ger mer djup, komplexitet och karaktär. Varje fat provas individuellt innan det får ingå i den slutliga blenden. Lagringen sker sedan under naturkork, inte kapsyl som är det vanliga i distriktet, anledningen är att en naturkork skyddar vinet bättre under den långa lagringstiden och låter vinet utvecklas på ett bättre sätt. Efter avslutad lagring blir det remuage för, det vill säga att efter manuellt, metodiskt skakat ner jästen avlägsna jästfällningen och utan nedfrysning vilket man alltid gjorde förr. Varje flaska kontrolleras sedan innan den toppas upp med samma vin och en minimal dosage. R.D. introducerades av Lily för första gången 1967 med årgången 1952. 2004 är den 25:e årgången R.D. och har vilat i källaren i 13 år.

R.D. 2004 KV CMYK

Bollinger R.D. 2004 släpps 20 april, 800 flaskor har vikts till Sverige vilket är 200 fler än 2002.

De som vill köpa den på magnum får vänta till 17 maj då 36 stycken säljs via webblansering. Priserna är mycket konkurrenskraftiga och vi kommer säkert att få samsas med utländska köpare. I England ligger priset på 180 pund och magnum på mer än det dubbla.

Så vad har vi att förvänta oss?

2004 är en mer tillgänglig årgång jämfört med 2002. Året var svalare och torrt vilket gjorde att druvorna mognande långsammare medans syran låg kvar. Här finns fina mognadstoner i form av rostade nötter och fat. De möts upp av en frisk syra, bokäpplen och med mogna bärinslag. Eftersmaken är lång och tonar ut likt ett potpurri av ädla juveler.

DSC_0113

Idag finns det flera aktörer som väljer att göra detta bland annat Veuve Cliquot Cave Privée, Krug´s Collection och Dom Pérignon Oenothèque (Plenitud).

IMG_8536IMG_8496

Fortsätt njut av kommande, ljumma vindar och solens strålar….

IMG_8402

/Josephine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s