Imorgon gäller det, “branta sluttningen” släpps

Imorgon den 2:a mars lanseras den legendariska champagnen Clos des Goisses 2007 från Philipponnat i mycket begränsad upplaga. Vinet har bland annat blivit hyllat i Decanter, då med hela 95 poäng och anses ha en magnifik lagringspotential.

Clos des Goisses är legendarisk av många anledningar: Det är den första ”clos” och den första terroiren vars viner vinifierades och blendades separat, och är genast igenkännbar för sin extremt branta sluttning.

Dess muromgärdade vingård på 5,5 hektar är inte bara den äldsta i Champagne men även den brantaste med sina 45⁰. I den lokala dialekten ”Gois” betyder en mycket brant sluttning. Denna exceptionella kalkrika terroir har dessutom en perfekt exponering som vetter mot söder och anses vara Mareuil-sur-Aÿs bästa sluttning. Vinerna från Clos des Goisses rankas bland Champagne’s bästa och mest beundrade.

clos de goisses*

Om årgången 2007

Jag kommer väl ihåg augusti 2007. Jag var i Champagne och det var riktigt hett, solen gassade och jag släpade mig fram med min gravida mage. Samtidigt klagade vinmakarna på att de måste kalla in personalen en månad för tidigt, mitt under semestern. Mina tankar (gravida sådana) var att detta kommer inte bli någon bra årgång. Som bubbelälskande champagnefantast var detta en katastrof, att inte kunna samla på min sons årgång. Men vingudarna ville något annat.

2007 är en exceptionell årgång kännetecknad av en tidig skörd tack vare en särskilt mild vinter och varm vår. Skörden startade under sen augusti med soligt sommarvädret, vilket gav generösa högkvalitativa druvklasar. Årgången 2007 är erkänd för sin magnifika lagringspotential.

Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår. Det var då som Aprile Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Familjevapnet är från 1697. Det pryder alla buteljer från Philipponnat. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Philipponnat började därför själva tillverka champagne, istället för att sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade man till det gamla slottet i Mareuil-sur-Aÿ, i hjärtat av Champagne. Totalt äger man 27 hektar vingårdar, inklusive Clos des Goisses (se separat). Philipponnat är inte den största champagneproducenten med sina 700 000 buteljer, men däremot en av de mest kvalitetsmedvetna. Alla champagner från Philipponnat har omkorkningsdatum på baksidesetiketten. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Clos des Goisses

Imorgon, fredag den 2:a mars släpper huset 240 flaskor till Sverige via weblansering. Detta innebär mer eller mindre först till kvarn via webben. För att kunna vara med i matchen krävs att du loggar in dig på systembolaget och skapar en sida och sedan är det den som snabbast trycker när startskottet går, klockan tio.

Clos de Goisses 2007, artikelnummer 90356, 1399 kronor.

Doft:

Stor, rik doft av mogna fruktträdgårdar, bär, aromatiska kryddor, rostade fat, kaffe, brioche, nougat, vanilj och mineral.

Smak:

Mycket komplex champagne med elegant mousse och smak av mogen päron, gula och röda äpplen, röda bär, aprikos, grapefrukt, ingefära och mynta samt inslag av mineraler, rostat kaffe och rostade fat. Eftersmaken är intensiv, lång och rik, med årgångens typiska mineralitet och aromer av flinta.

 

Leave a comment